Θα πρέπει ο διαχειριστής του Δήμου εφόσον συνδεθεί στον auth.govhub.gr, να επιλέξει στο μενού αριστερά την επιλογή Χρήστες και ύστερα να επιλέξει τον χρήστη στον οποίο θέλει να δώσει δικαιώματα “Χρήστης Πλατφόρμας Δήλωσης Ακαθάριστων Εσόδων” ή να φτιάξει έναν νέο χρήστη.
Πρέπει να γίνει επιλογή/δημιουργία του χρήστη και προσθήκη του ρόλου “Χρήστης Πλατφόρμας Δήλωσης Ακαθάριστων Εσόδων”
Η φόρμα δημιουργίας χρήστη είναι η από κάτω.
Αν δεν επιλέξετε την επιλογή Email επιβεβαιωμένο τότε, μόλις δημιουργήσετε το χρήστη, θα σταλθεί email σ' αυτόν και θα πρέπει να το επιβεβαιώσει ώστε να μπορέσει να ενεργοποιήσει το λογαριασμό του.
Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://dae.govapp.gr/
Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή επιλέγοντας “Είσοδος ως Υπάλληλος ΟΤΑ”.
στη συνέχεια βάζουμε τα στοιχεία σύνδεσης που έχουμε και συνδεόμαστε στην εφαρμογή
Με το που ολοκληρωθεί επιτυχώς η σύνδεση, εμφανίζεται η ακόλουθη αρχική οθόνη
Οι βασικές ενότητες του μενού είναι οι εξής:
Αποτελεί οθόνη στην οποία εμφανίζεται λίστα με τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα από τις επιχειρήσεις. Υπάρχει δυνατότητα φιλτραρίσματος μέσω Διακριτικού Τίτλου, Α.Φ.Μ, Περιόδου, Κατάστασης Πληρωμής και Κατάστασης Ελέγχου. Οι Δηλώσεις που απαιτούν τον έλεγχο από τους υπαλλήλους ΟΤΑ ανήκουν στην κατάσταση ελέγχου “Προς Έλεγχο”, οι οποίες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Στην οθόνη προβολής μιας δήλωσης μπορούμε να δούμε όλα τα στοιχεία της επιχείρησης, καθώς και τις λεπτομέρειες της δήλωσης. Υπάρχει επίσης, η δυνατότητα να γίνει καταχώρηση κάποιων σχολίων προς τον πολίτη.
Αναλυτική εμφάνιση των στοιχείων της δήλωσης, με τα στοιχεία της επιχείρησης και με τα ποσά που έχουν υποβληθεί. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να αλλάξει την κατάσταση της δήλωσης, με τις επιλογές
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος στο Ισοζύγιο που έχει υποβληθεί ή τα ποσά είναι λάθος θα πρέπει να οριστεί η δήλωση σε κατάστασης ασυμφωνία. Θα πρέπει να χαρακτηριστεί και η αιτία ασυμφωνίας. Οι επιλογές είναι
Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δημιουργήσει διορθωτική δήλωση και προκύπτει ποσό που πρέπει να επιστραφεί, η πλατφόρμα αρχικά θα προσπαθήσει να διαγράψει το ποσό από το ποσό που είχε βεβαιωθεί. Αν έχει πληρωθεί όλο το ποσό της βεβαίωσης, δεν θα μπορεί να διαγραφεί. Τότε, θα επιστραφεί το ποσό σε credits-πιστωτικά ποσά. Η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πιστωτικά ποσά σε επόμενες δηλώσεις που θα βεβαιωθούν για να μειώσει το ποσό πληρωμής.
Ο δήμος δύναται να τροποποιεί το ποσοστό του τέλους για όποιο είδος τέλους και όποιες περιοχές επιθυμεί σύμφωνα με σχετική απόφαση που έχει παρθεί και καταχωρηθεί στην πλατφόρμα. Το ποσοστό του τέλους που μπορεί να υφίσταται για κάθε είδος τέλους είναι 0,50 ή 0,75.
Η απόφαση θα τίθεται σε ισχύ το επόμενο τριμηνο που ακολουθεί από την ημερομηνία διαύγειας που έχει συμπληρωθεί. Επομένως, αν εισαχθεί στο σύστημα μια απόφαση με ημερομηνία διαύγειας 14/02/2025, η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από 01/04/2025 (δεύτερο τρίμηνο του 2025) και θα ισχύει μέχρι να οριστεί ημερομηνία λήξης από άλλη απόφαση (βλέπε παρακάτω).
Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ το τρίμηνο που ακολουθεί, δε θα επιτρέπεται η καταχώρηση νέας απόφασης για το ίδιο τρίμηνο. Έστω λοιπόν ότι έχουμε ήδη απόφαση με ημ/νία ανάρτησης στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ 02/02/2025 που τέθηκε σε ισχύ την 01/04/2025. Εάν γίνει απόπειρα καταχώρησης απόφασης με ημερομηνία διαύγειας 14/02/2025, αυτή θα απορριφθεί, διότι κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2025 αλλά υπάρχει ήδη απόφαση με έναρξη αυτό το τρίμηνο.
Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη ενεργή απόφαση που τέθηκε σε ισχύ το τρέχον τρίμηνο ή προγενέστερο, θα επιτρέπεται η καταχώρηση νέας απόφασης με ισχύ από το επόμενο τρίμηνο και θα πάψει να ισχύει η ενεργή απόφαση. Έτσι για παράδειγμα έστω ότι υπάρχει στο σύστημα καταχωρημένη απόφαση (έστω Α/Α: 1) με έναρξη ισχύος 01/01/2025. Εάν γίνει απόπειρα καταχώρησης νέας απόφασης με ημερομηνία διαύγειας στις 14/02/2025, αυτή θα τεθεί σε ισχύ την 01/04/2025 - θα πάρει έστω Α/Α 2 - και θα λήξει η προηγούμενη απόφαση στις 31/03/2025. Επομένως η απόφαση με Α/Α 1 θα έχει ισχύ από 01/01/2025 έως 31/03/2025 (1ο τρίμηνο του 2025) και η απόφαση με Α/Α 2 θα έχει ισχύ από 01/04/2025 (2ο τρίμηνο του 2025 και μετά) μέχρι να οριστεί νέα απόφαση για μεταγενέστερο όμως τρίμηνο.
Σε περίπτωση που κάποιος δήμος επιθυμεί να ορίσει επιπλέον ΚΑΔ (ανήκουν στο είδος τέλους "Λοιπά (0.5%)") ως υποκείμενους σε πληρωμή τέλους, πρέπει να καταχωρήσει σχετική απόφαση.
Στη συνέχεια στη σχετική φόρμα, πρέπει να συμπληρώσει ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, προαιρετικά περιγραφή, τα αρχεία της απόφασης και τους ΚΑΔ που αφορά.
Μέχρι τώρα, οι δήμοι ζητούσαν μέσω email από την ΑΑΔΕ να τους δώσει ένα αρχείο με τις επιχειρήσεις που έπρεπε να είχαν κάνει δηλώσεις για ακαθάριστα έσοδα και παρεπιδημούντων. Από εδώ και στο εξής, η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσα από την πλατφόρμα δηλώσεων ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων. Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ θα λαμβάνουν απάντηση στην αίτηση που θα καταχωρούν σε διάστημα 2 ή 3 ημέρων.
Ο υπάλληλος πλοηγείται στις “Αιτήσεις” στο μενού της πλατφόρμας. Εκέι μπορεί να δει τις αιτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το δήμο του, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να αναζητήσει όποια επιθυμεί με τα φίλτρα που παρέχονται.
Κάθε αίτηση αφορά προηγούμενο οικονομικό έτος και μπορεί να αφορά οποιοδήποτε έτος της τελευταίας οκταετίας..Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει νέα αίτηση, πατώντας στο σχετικό κουμπί “Δημιουργία νέας αίτησης”.
Στη φόρμα που ανοίγει, πρέπει να καταχωρηθεί ημερομηνία και αριθμός πρωτοκόλλου, το έτος αναζήτησης, μια περιγραφή και κάποια σχόλια εφόσον επιθυμούμε. Στη συνέχεια πατάμε “Αποθήκευση” και στο αναδυόμενο παράθυρο επιβεβαιώνουμε την καταχώριση της αίτησης.
Η κατάσταση της αίτησής μας πλέον είναι σε κατάσταση “Υποβλήθηκε”.
Ο κάθε δήμος μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω των υπαλλήλων του μία αίτηση κάθε 7 ημέρες. Σε περίπτωση που παραβαίνει αυτόν τον περιορισμό, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα.
Μόλις υποβληθεί μια αίτηση όπως δείξαμε, η κατάσταση μετατρέπεται σε “Υποβλήθηκε”.Από την ΑΑΔΕ τρέχει μια διαδικασία και ρωτάει την πλατφόρμα ποιες αιτήσεις εκκρεμούν για να εξυπηρετηθούν.Μόλις ρωτηθεί η πλατφόρμα για μια αίτηση, η κατάστασή της μεταπηδά σε “Αναμονή Απάντησης”.Σε αυτή τη φάση, η ΑΑΔΕ έχει παραλάβει το αίτημα, το επεξεργάζεται και σταδιακά δίνει τα δεδομένα.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής των δεδομένων από την ΑΑΔΕ, η κατάσταση της αίτησης παιρνει κατάσταση “Ολοκληρώθηκε” και μπορεί ο χρήστης να κατεβάσει το αρχείο με τα δεδομένα.
Αφού πατήσουμε “Κατέβασμα Αρχείου”, αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας το αρχείο με τα δεδομένα.Το συγκεκριμένο αρχείο έχει τη μορφή Excel και περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά φύλλα:
Αν η επιχείρηση έχει έδρα και υποκαταστήματα σε παραπάνω από έναν δήμους, η ΑΑΔΕ δε μας παρέχει στα δεδομένα τις περιοδικές δηλώσεις.