Το τέλος επί των ακαθάριστων εσοδών των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων και το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων επιβάλλεται όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων (άρθρο 20 Ν2539/97)
Για τη χρήση του εγχειριδίου οι έννοιες που χρησιμοποιούνται συχνά είναι οι παρακάτω:
Σχετικά με τα άλλα είδη ισχύει το εξής. Στους δήμους, στην περιοχή των οποίων δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το τέλος μπορεί να επιβάλλεται (προαιρετικά) με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (άρθρο 2 παρ. 1 Ν 339/76, άρθρα 6 παρ. 2 και 7 παρ. 3 Ν1080/80).
Οι κατηγορίες που μπορεί να επιβληθεί είναι οι ακόλουθες
Αφορά την περίοδο υπολογισμού και μπορεί να είναι τρίμηνο ή μήνας ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων της επιχείρησης. Π.χ. Β Τρίμηνο 2025 (01/04/2025 - 30/06/2025) ή Νοέμβριος 2025 (01/11/2025 - 30/11/2025).
Είναι η ημερομηνία λήξης εμπρόθεσμης καταβολής του τέλους και ορίζεται ως η τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα της περιόδου. Π.χ. για το Β Τρίμηνο 2025 (01/04/2025 - 30/06/2025) είναι η 30/07/2025.
Ο Υπολογισμός γίνεται με τον εξής τρόπο:
Το Συνολικό ποσό πληρωμής προκύπτει, προσθέτοντας το Ποσό Τέλους και το Ποσό Προστίμου.
Για τη χρήση της πλατφόρμας πλοηγούμαστε στη διεύθυνση https://dae.govapp.gr/
Πραγματοποιούμε είσοδο στην εφαρμογή επιλέγοντας “Είσοδος ως Επιχείρηση”.
Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet.
Κατά την πρώτη είσοδο είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση των παρακάτω στοιχείων επικοινωνίας
Η επιβεβαίωση του e-mail είναι απαραίτητη ενώ προαιρετικά μπορούν να συμπληρωθούν το σταθερό ή και το κινητό τηλέφωνο
Αφού πραγματοποιηθεί επιτυχής σύνδεση στην πλατφόρμα, ανακατευθυνόμαστε αυτόματα στη σελίδα των εκκρεμοτήτων.
Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, στις εκκρεμότητες υπάρχει:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια στην πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε επιβεβαιωμένο email στα στοιχεία επικοινωνίας. Αν ο ΑΦΜ με τον οποίο έχουμε συνδεθεί, αντιστοιχεί σε θανόντα, δεν μπορούμε να εκτελέσουμε καμία ενέργεια στην πλατφόρμα.
Για τη δημιουργία νέας δήλωσης επιλέγουμε το “->” από τη λίστα εκκρεμοτήτων περιοδικών δηλώσεων (Φ2).
Στην επόμενη οθόνη που εμφανίζεται, επιλέγουμε το κουμπί "Δημιουργία Δηλώσεων" για να δημιουργηθούν ι δηλώσεις για όλους τους δήμους της επιχείρησης για την συγκεκριμένη περίοδο.
Σε κάθε δήμο, για την έδρα ή τα υποκαταστήματα που τυχόν υπάρχουν, μπορούμε να δούμε τη διεύθυνση καθώς και τους υποκείμενους ή μη υποκείμενους ΚΑΔ.
Η επιχείρηση πρέπει να κατανείμει το συνολικό ποσό ανά δήμο και ανά είδος τέλους. Καταχωρούμε το ακαθάριστο ποσό και το μη υποκείμενο ποσό εάν υπάρχει. Σε περίπτωση που δηλώνουμε μη υποκείμενο ποσό, πρέπει να επισυνάψουμε το ισοζύγιο ή το βιβλίο εσόδων-εξόδων της επιχείρησης.
Εάν υπάρχει ενεργή απόφαση ποσοστών για το δήμο για κάποιο είδος τέλους, επιλέγουμε κάθε φορά και την περιοχή που αφορούν τα ποσά που συμπληρώνουμε. Αν η απόφαση περιλαμβάνει μόνο μια περιοχή, είναι αυτόματα επιλεγμένη χωρίς δυνατότητα μεταβολής. Με το κουμπί "Προσθήκη Περιοχής", μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον περιοχές που περιλαμβάνει η απόφαση και τα αντίστοιχα ποσά για αυτές.
Μόλις ολοκληρώσουμε τη συμπλήρωση των ποσών, πατάμε το κουμπί "Αποθήκευση Όλων" που βρίσκεται στο πάνω μέρος της σελίδας. Στο σημείο αυτό μπορούμε να δούμε και τα ποσά που έχουμε καταχωρήσει (συνολικό ακαθ. ποσό και υπόλοιπο, συνολικό μη υποκείμενο ποσό) καθώς και τα ακκαθάριστα έσοδα από Φ2 και το συνολικό υποκείμενο ποσό.
Σε περίπτωση που οι δηλώσεις ανά δήμο επεκτείνονται σε παραπάνω από μία σελίδες, η πλατφόρμα εμφανίζει μήνυμα για αποθήκευση των δηλώσεων που έχουμε επεξεργαστεί πρωτού προχωρήσουμε στην επόμενη σελίδα.
Μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία όλων των δηλώσεων και τη συμπλήρωση των ποσών και αποθηκεύσουμε τις αλλαγές, εμφανίζεται το κουμπί "Υποβολή Δηλώσεων". Το συνολικό ακαθάριστο ποσό που έχει συμπληρωθεί στις δηλώσεις θα πρέπει να συμφωνεί με τα ακαθάριστα έσοδα από Φ2 (πράσινο χρώμα στα σχετικά κουτιά στο πάνω μέρος της σελίδας).
Σε περίπτωση που το συνολικό ακαθάριστο ποσό ξεπερνάει το ακαθάριστο ποσό της δήλωσης Φ2, τότε τα σχετικά κουτιά είναι κόκκινα και θα πρέπει να προβούμε σε διορθώσεις στα ποσά, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Αν κατά την υποβολή των δηλώσεων, υπάρχουν μήνες καθυστέρησης, τότε θα εφαρμοστεί προσαύξηση κατά την έκδοση της ταυτότητας οφειλής. Το ακριβές ποσό μπορεί να το δει η επιχείρηση στην πλατφόρμα myAADE.
Αφού πατήσουμε "Δημιουργία υποβολής" στο παραπάνω μήνυμα, εμφανίζεται νέο για επιβεβαίωση υποβολής των δηλώσεων και δημιουργίας ταυτότητας οφειλής στην ΑΑΔΕ.
Μόλις επιβεβαιώσουμε την υποβολή των δηλώσεων, εμφανίζεται στο ιστορικό υποβολών σχετική εγγραφή με την ταυτότητα οφειλής που έχει δημιουργηθεί. Αναγράφεται το ποσό βεβαίωσης, το ποσό διαγραφών, το ποσό πληρωμών κεφαλαίων και το ποσό πληρωμών προσαυξήσεων.
Μία φορά το μήνα αντλούμε ένα αρχείο από την ΑΑΔΕ που μας ενημερώνει για τις εισπάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί βάσει της παραπάνω διαδικασίας. Βάσει του αρχείου αυτού, ενημερώνονεται το ποσό πληρωμών κεφαλαίων και το ποσό πληρωμών προσαυξήσεων.
Για όποια περίοδο δημιουργήσουμε δηλώσεις, η περίοδος αυτή δεν θα εμφανίζεται στις εκκρεμότητες. Για κάθε περίοδο που έχουμε στις εκκρεμότητες, μπορούμε να δούμε ενημερωτικό μήνυμα (πλοηγούμενοι με το ποντίκι στη γραμμή που μας ενδιαφέρει) για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι δηλώσεις της περιόδου. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχουν γίνει καθόλου δηλώσεις για την συγκεκριμένη περίοδο ή να υπάρχουν δηλώσεις που έχουν δημιουργηθεί αλλά δεν έχουν βεβαιωθεί.
Στο ιστορικό υποβολών για κάποια περίοδο, η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει διορθωτική δήλωση.
Πατώντας το κουμπί "Διόρθωση Δήλωσης", ξεκλειδώνουν τα πεδία και μπορούμε να τροποποιήσουμε τα ποσά. Κάθε φορά πρέπει να αποθηκεύουμε τις αλλαγές για τον δήμο που επεξεργαζόμαστε, πρωτού προβούμε σε αλλαγές σε άλλο δήμο.
Μόλις ολοκληρώσουμε τις μεταβολές, πατάμε το κουμπί "Υποβολή Διορθωτικής" και ενημερωνόμαστε για τις διαφορές ποσών που έχουν προκύψει ανά δήμο πρωτού υποβάλουμε οριστικά τη διορθωτική.
Πλέον στο ιστοτικό υποβολών έχουμε την αρχική δήλωση και τη διορθωτική που μόλις υποβάλαμε.
Ως μικρές επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις που τα ακαθάριστα έσοδα είναι λιγότερα από 10000 και δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Φ2. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση αφού επιλέξει την περίοδο που επιθυμεί να φτιάξει δηλώσεις και προχωρήσει στη δημιουργία τους, συμπληρώνει το ποσό των ακαθάριστων εσόδων και πατάει αποθήκευση. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ίδια όπως περιγράφηκε παραπάνω.